Uutiset ja blogi

« blogin etusivulle

Trukin turvallinen käyttö — ohjeita trukin kuljettajalle

24.4.2018  |  Työturvallisuus

 Ohjeita trukin kuljettajalle

Kiireiset työmaat ja täydet varastot voivat aiheuttaa tukalia tilanteita trukin kuljettajalle. Kuljettajilla on vastuu huolehtia trukin turvallisesta käytöstä ja ajopelinsä kunnosta, olipa työympäristö millainen tahansa. Kokosimme tähän ohjeita trukin kuljettajalle, joiden avulla voidaan varmistaa työskentely ja samalla lähellä olevien ihmisten turvallisuus.

 

1. Trukkikorttikoulutus antaa hyvät valmiudet

Trukkikorttikoulutus on tarkoitettu henkilöille, jotka käyttävät työssään säännöllisesti trukkia. Koulutuksessa huomioidaan työturvalaki ja vakuutusyhtiöiden suositukset. Opiskelu on jaettu käytännön osioon sekä teoria- ja ajokokeeseen. Koulutuksen hyväksytysti suorittaneet kuskit saavat trukkikortin, joka on voimassa viisi vuotta myöntämispäivästä. Koulutettu kuski osaa ottaa riskit huomioon ja toimia turvallisesti kaikissa tilanteissa.

 

2. Trukin toiminnallisuudet tutuksi

Suurilla yrityksillä voi olla käytössään useita trukkeja, jolloin työntekijät saattavat käyttää eri laitteita ristiin. Tällöin on tärkeää, että kukin kuski tuntee kaikkien käyttämiensä trukkien ominaisuudet. Mitä tutumpi laite on kuskille, sitä suuremmalla todennäköisyydellä voidaan välttyä huolimattomuusvirheiltä. Myös uusien työntekijöiden tulee tutustua trukkikalustoon huolellisesti ennen kuskin penkille istumista.3. Ympäristön huomiointi

Tarkkaavaisuus voi säästää monilta onnettomuuksilta. Trukin kuljettajan vastuulla on seurata ympäristöään lähellä liikkuvien ihmisten ja yllättävien esteiden takia. Kuski, pidä siis huomio aina ympäristössäsi, ei kännykässäsi.

 

4. Turvallisuusvarusteet lisäävät käyttövarmuutta

Trukkien turvallisuutta voi lisätä erilaisilla lisävarusteilla. Turvallisuusvarusteet parantavat muun muassa näkyvyyttä peruutettaessa ja käännyttäessä sekä trukin erottumista pimeässä. Lisävarusteista voi valita juuri sellaiset, jotka parhaiten vastaavat oman työympäristön haasteisiin. Kaikkea ei siis kannata jättää kuskin huomiointikyvyn varaan – oikeat laitteet voivat säästää sekä henkilö- että materiaalivahingoilta.

 

5. Säännöllinen huolto pitää kaluston toimintakunnossa

Päivittäiset ajoonlähtötarkastukset auttavat huomaamaan viat hyvissä ajoin ja ennakoimaan huoltotarvetta ennen suurempaa remonttia vaativaa vikaa. Säännöllinen huolto ja luotettava huoltokumppani auttavat pitämään trukkikaluston käyttökunnossa pitkään ja säästämään turhilta kulueriltä. Hyvin huollettu ja luotettava trukki on myös turvallinen kaikissa työympäristöissä.

 

6. Kiire on turvallisuuden pahin vihollinen

Kiire on usein pääsyyllinen työtapaturmiin. Ei kannata yrittää säästää aikaa koneiden ja laitteiden huollossa, säätämisessä tai asentamisessa. Puoli tuntia enemmän käytettyä aikaa ei ole mitään siihen verrattuna, mitä kiireen takia huomaamatta jäänyt vika tai liian kovalla vauhdilla ajava täyteen lastattu trukki voi saada aikaan.
Minimoi riskitekijät ja paranna turvallisuutta tehokkailla lisävarusteilla ja ratkaisuilla!

Tutustu turvallisuusvarusteisiin ja -ratkaisuihin »

Jaa kirjoitus sosiaalisessa mediassa:
Sigma Trukit

Tämän blogin kirjoitti Sigma Trukit »

Sigma Trukit Oy haluaa olla arvostettu työnantaja ja vastuullinen toimija, jolla on markkinoiden laadukkain ja osaavin myyntiorganisaatio sekä kattavat jälkimarkkinat. Toiminta-ajatuksemme on olla paikallisesti maanlaajuinen.